SEVGİ DÜKKANI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SEVGİ DÜKKANI

Özel Günler,Aşk,Sevgi,Dostluk,Arkadaşlık için özlü sözler,ekartlar,resimli mesajlar,hikayeler,anlamlı yazılar
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Engelliller size mektuplarla sesleniyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
PERİKIZI
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
PERİKIZI


Mesaj Sayısı : 259
Points : 526
Kayıt tarihi : 19/01/10

Engelliller size mektuplarla sesleniyor Empty
MesajKonu: Engelliller size mektuplarla sesleniyor   Engelliller size mektuplarla sesleniyor Icon_minitimeSalı Ocak 26, 2010 10:45 pm

"Koş Ali koş" Ama Ali koşamaz. Çünkü Ali bir ortepedik engelli. "Bak Ayşe bak" Ama Ayşe bakamaz çünkü o görme engelli. Bu zinciri öylesine uzatabiliriz ki... Kimi için sıradan olan cümleler, kimileri için o kadar önemli ki...

Merhaba, ben bir engelli çocuğum

Ben engelli bir çocuğum. Fırsat tanırsanız eğer, ben sizin öğret­meniniz olurum, hayatta nelerin önemli olduğunu öğretebilirim size. Kullanırken önemini fark etmediğiniz, kaybedildiğinde dünya meta-sına asla değişmeyeceğiniz uzuvlarınızın ne kadar değerli olduğunun canlı örneği olduğumu görmenizi sağlarım.

Engelliliğin benim imtihanım olduğunu; ama benim hayatımı ko­laylaştırmak için sizin de imtihan edildiğinizin bilincini sunarım size.

Eşit fırsat tanırsanız eğer, ben de okuyabilir, istihdam edilmem durumunda üreterek ekonomiye katkıda bulunabilirim. Size kayıtsız

şartsız sevgi veririm ve bunu size de öğretebilirim. Ben size güvenimi ve bağımlılığımı veririm.

Yaşamın ne kadar eşsiz değerde olduğunu ve sizin sahip olup da kıymetini bilmediğiniz ne çok şeyle zengin olduğunuzu, iyilik etme­nin erdemliliğini öğretirim. Hz. Peygamberin sevgiyle ilmek ilmek örülmüş, engellilerle olan yaşamını hatırlatır, vermeyi ve çok daha önemlisi, umut ve inancı öğretirim.

Ben engelliyim, bazen yürüyemeyen bir çocuk olarak çıkarım karşınıza. Yani dünya yanımdan geçip gidiyor; ama ben hareketsiz duruyorum. Siz gözlerimden okuduklarınızla, başka çocuklar gibi oturduğum yerden kalkıp koşmayı, oynamayı istediğimi biliyorsu­nuz-

Size verilmiş şeyleri ne çok hafife alıyorsunuz! Raftaki oyuncak­lara uzanmak istiyorum; ama uzanamıyorum. Birisinin yardımı ol­madan almam da imkansız. Tuvalete gitmem lazım olduğunda bana uygun bir tuvalete ihtiyaç duyarım. Bunun olması da yetmez, yine sizin yardımınıza başvururum. Yemek yerken elimi kullanamam, sakarlık eder çatalımı düşürürüm, ağzımdan salyalar akarken et­rafıma rahatsızlık veririm, gözyaşlarımı bile silemem, yardımınıza ihtiyaç duyarım.

Bunun gibi daha birçok sayılabilir şeyler için yardımınıza muhta­cım. Benim size yapabileceğim en büyük iyilik; omurunuzun, bacak­larınızın sağlam oluşundan, kendi becerilerinizle yaşayabilişinizden dolayı ne şanslı olduğunuzu görmenizi sağlamak. Bazen insanlar beni görmeyip geçiyorlar, ben ise onları her zaman fark ediyorum. Kıskançlık değil benimkisi, "özenmek", ayağa kalkmaya, bir ayağı öbürünün önürıe koymaya, bağımsız olmaya...

Yürüyebilmenin, yiyebilmenin, okuyabilmenin hikmetini görüp şükretmenizi hatırlatırken, size uyanmanız gerektiğini gösteriyorum.

***

CAN AYNI CAN


Engelliller size mektuplarla sesleniyor 102376

Onlar, bu gök kubbenin altında sizinle aynı hayatı yaşıyorlar, aynı havayı teneffüs ediyorlar, onlar varlar ve fark edilmek istiyorlar. Belki "çığ­lıklarını duyarsınız" diye size mektup yazdılar.

Kendi dilinde söyleşmek isteyen birileri çoğu zaman varlıklarını bile hatırladığımız engellilerden başkası değil.

Çok şey istemiyorlar.

Toplumda önemli tutum ve davranışların, bilgi çağında değiş­mesini, kendilerine karşı duyulan güvensizliğin ortadan kalkmasını, başarmaları için fırsat eşitliğinin sağlanmasını, hayatı paylaşmayı istiyorlar. Zamanı, acıları ve sevgiyi paylaşmanın hayatı paylaşmak olduğunu biliyorlar. Zamanı paylaşarak anlamlı kılmak, acıları pay­laşarak azaltmak, sevgiyi paylaşarak çoğaltmak istiyorlar.

Mustafa Öztürk'ün kaleme aldığı Can aynı can - Ateşin düştüğü yürekler "Engellililer" adlı kitapta birbirinden anlamlı 15 mektup, her mektupla ilgili anektodlar ve değerlendirmeler yer alıyor. İnsanların hayatı sevmesini ve duyarlığının gelişmesini amaçlayan birbirinden ilginç öykülerle okuyanı sürükleyen bir üslupla hazırlanmış kitap önemli bir sosyal yaranın iyileşmesi yönünde atılmış önemli bir adım.

Önemli çünkü;

Türkiye'de Engelli Profili

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve DİE'nin Aralık 2002 tarihli Özürlüler Araştırmasına göre ortaya çıkan rakamlar hayli sarsıcı:

Türkiye'de sağlıklı olduğu tartışılsa da veri olarak kabul edi­len araştırma sonuçlarına göre, engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranı % 12,29'dur. Buna göre ülkemizde 8.431.937 kişi engelli olarak yaşamlarını sürdürmektedir. % 12,29 engel­li oranının % 7,09'u erkek, % 5,02'si kadın olarak ifade edil­mektedir.

Yine aynı araştırma sonuçlarına göre, dünya da ve ülkemiz­de en yaygın engel türleri de;

- Görme engelliler

- Ortopedik engelliler

- işitme ve konuşma engelliler

- Zihinsel engelliler,

- Otistik engelliler

- Süreğen hastalıklar olarak tespit edilmiştir.

***

Toplumda engellilik bilincine katkı yapmak ve kaybolan değerleri yeniden yaşatmak adına çalışmalar yapan, Fatih Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Mustafa Öztürk, "Anlatmak istediğimiz engellilerin fark edilmek için "Ben buradayım." diye çığlık atması değil, başarılarıyla öne çıkması, toplumda yer edinmek için çaba göstermesidir. Engel­lilerin başarılı olanlarının sayısı ne kadar fazla olursa, toplum­daki önyargıların ortadan kalkması da büyük oranda başarılmış olacak ve sağlıklı ile engelli bireyler arasındaki iletişim gelişe­cektir.

Engelliler, özellikle de bedensel engelliler, toplumun acıyan, küçümseyen ve güvensiz bakışlarından rahatsız olmaktadırlar. Bu bakışlar, hayatlarının her alanında bir engel olarak karşı­larına çıkmaktadır. Tıpkı bir gölge gibi kendisini takip eden bu olumsuzluklar, engellinin toplumla bütünleşmesinin önünü tıkamaktadır" uyarısında bulunuyor...

Biz sözü fazla uzatmıyoruz ama siz elinizi bugünlerde kitapçı raflarına çıkan bu esere uzatmayı ihmal etmeyin. Çünkü bu kitaptaki mektuplar sizin engelli yönünüzü tedavi edebilir...

Haber7
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Engelliller size mektuplarla sesleniyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SEVGİ DÜKKANI :: Müzik,sanat ve sinema :: Kitaplar ve yazarlar-
Buraya geçin: