SEVGİ DÜKKANI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SEVGİ DÜKKANI

Özel Günler,Aşk,Sevgi,Dostluk,Arkadaşlık için özlü sözler,ekartlar,resimli mesajlar,hikayeler,anlamlı yazılar
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
DeFnEx
Moderatör
Moderatör
DeFnEx


Mesaj Sayısı : 1241
Points : 2118
Kayıt tarihi : 15/01/10

Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Empty
MesajKonu: Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor   Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Icon_minitimeSalı Şub. 23, 2010 10:06 am

Kış aylarında yoğun rağbet gören ürünlerden bal kabağının, lezzetinin yanı sıra pek çok hastalığa da iyi gelen bir besin olduğu bildirildi.



Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen, bal kabağının alzheimer, erken yaşlanma ve kansere karşı koruyucu olan, vücudun 'paslanmasını' önleyen en güçlü antioksidanların birçoğunu içerdiğini söyledi.

Bal kabağının hem göz hem de beyin sağlığı için de mükemmel bir besin olduğunu belirten Yetişen, bal kabağının kolay sindirilebilme özelliğiyle mide ve bağırsaklar için de birçok faydasının bulunduğunu vurguladı.

Yetişen, bal kabağının bol miktarda lif içermesi nedeniyle gıdalar ile alınan toksinlerin atılmasına ve kolesterolün düşmesine de yardımcı olduğuna işaret ederek, bu ürünün konstipasyon (kabızlık) ve hemoroid (basur) sorunu olanlara da tavsiye edildiğini bildirdi.
Eskiden çorbası, zeytinyağlısı, oturtması da yapılan bal kabağının günümüzde çoğunlukla tatlı olarak tüketildiğini anlatan Yetişen, bal kabağından çorba, börek, kek, pasta, puding, komposto, marmelat ve reçel yapılarak da yararlanılabileceğini söyledi.

“SOYULMUŞ BAL KABAĞI ALMAYIN”

Yetişen, haftada birkaç gün yarım su bardağı kadar bal kabağı tüketiminin yeterli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“ Buharalı ünlü Türk hekimi İbni Sina'nın kitaplarında da bal kabağının şifa verici özelliklerinden söz ediliyor. Bal kabağı kolay sindirilebilmesi ve önemli özellikler taşıması nedeniyle soframızdan eksik edilmemesi gereken bir besin. 100 gram bal kabağı protein, karbonhidrat,lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A, B1, B2, B3, C ve E vitaminlerini içerir. Kolesterol ise içermez.”

Vatandaşlara bal kabağı alırken, önceden soyulmuş ve ambalajlı olanları tercih etmemelerini öneren Yetişen, “İnsanlara aldıkları bal kabağını, yiyecekleri zaman soymaları ve doğramalarını tavsiye ediyorum. Kabuk rengi soluk olmayıp, canlı renkli ve sert olan bal kabağının tercih edilmesi de ayrıca önem taşıyor” dedi.

ÇEKİRDEKLERİ MİNERAL KAYNAĞI

Yetişen, yarım bardak kabak çekirdeği ile günlük magnezyum gereksiniminin yüzde 46.1'i, demirin yüzde 28.7'si, manganezin yüzde 52'si, bakırın yüzde 24'ü, proteinin yüzde 16.9'u ve çinkonun da yüzde 17.1'inin karşılanabileceğini bildirdi.

Mineraller açısından mükemmel bir kaynak olan kabak çekirdeklerinin B vitaminlerini de içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için önemli K vitaminini de bünyesinde barındırdığını anlatan Yetişen, şunları söyledi:

“50 yaş ve üzerindeki erkekleri etkileyen iyi huylu prostat büyümesini oluşturan faktörlerden biri de testesteron ve dihidrotestesteronun (DHT) prostat hücrelerini aşırı uyarmasıdır. Kabak çekirdeğinde bulunan yağ bileşenlerinin, testosteron ve DHT tarafından oluşturulan prostat hücre çoğalımının tetiklenmesini engellediği gözlemlenmiştir. Bu konudaki bilimsel tartışmalar halen devam etmektedir.”

Yetişen, yalnızca kabak çekirdeği yenerek prostatın tedavi edilebileceği düşüncesinin ise yanlış olduğunu vurgulayarak, tıbbı tedaviye destek olarak günde 1-2 avuç kabak çekirdeği tüketilebileceğini söyledi.

Tansiyon problemi olanların tuzsuz kabak çekirdeğini tercih etmesi gerektiğini belirten Yetişen, kabak çekirdeğinin hormon dengesi, beyin fonksiyonu ve cilt sağlığı için gerekli olan omega 3 ve omega 6 esansiyel yağlarını birlikte içermesi açısından da iyi bir kaynak olduğunu dile getirdi.

Yetişen, kabak çekirdeği aç karnına yendiği zaman bağırsak kurtlarının düşürülmesine yardımcı olduğuna dikkati çekerek, kabak çekirdeğinin kemik yoğunluğunun artırılmasına olan katkıları konusunda ise çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.




hürriyet

Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor B-398749-Bal_Kaba%C4%9F%C4%B1
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
ıhlamur-çiçeği
Özel Üye
Özel Üye



Mesaj Sayısı : 463
Points : 510
Kayıt tarihi : 04/02/10
Nerden : İstanbul/Üsküdar

Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Empty
MesajKonu: Geri: Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor   Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Icon_minitimeSalı Şub. 23, 2010 8:06 pm

bal kabağının tatlısına doyum olmuyor zaten.. üstüne birde bol ceviz.. tüm bunların üstüne birde; bir çok derde deva olması.. teşekkürler canım, bu güzel bilgiler için...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Egrek
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
Egrek


Mesaj Sayısı : 245
Points : 248
Kayıt tarihi : 05/02/10

Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Empty
MesajKonu: Geri: Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor   Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Icon_minitimeSalı Şub. 23, 2010 9:11 pm

Ben de bal kabağını severek tüketirim. Şimdi ise biraz daha fazla tüketeceğim.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
DeFnEx
Moderatör
Moderatör
DeFnEx


Mesaj Sayısı : 1241
Points : 2118
Kayıt tarihi : 15/01/10

Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Empty
MesajKonu: Geri: Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor   Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor Icon_minitimeÇarş. Şub. 24, 2010 9:51 pm

artık bal kabağını daha çok tüketeceğim..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bal kabağı yaşlanmayı önlüyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Zeytin yaprağı yaşlanmayı önlüyor

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SEVGİ DÜKKANI :: GÜNCEL HABERLER :: Sağlık Haberleri-
Buraya geçin: